Veien videre-fikk vi spaden i jorda?
Næringslivsaktører i Hitra trenger arbeidskraft og boliger til sine ansatte. Byggefirma og eiendomsaktører trenger sikkerhet før nye boligprosjekter igangsettes. Hva kan vi få til i fellesskap?
Ingjerd ønsket velkommen før Audun Nordbotten (rådgiver næring i Hitra kommune) innledet kvelden med agenda. Arne Gabrielsen (prosjektleder utvikling bo og leve i Hitra Kommune) informerte om at de er i ferd med å bygge 12 utleieboliger i Fillan, Barman og Strand, der de første skal stå ferdig i januar 2025 og øvrige i april 2025. Arne informerte videre at det er 4 hus som skal ut på anbudskonkurranse nå. Det er politisk vedtak på at man kan bygge totalt 12 småhus i Bostart Hitra, som er tiltenkt unge etablerere. Kommunen ser også på ulike alternative boformer som bofellesskap, mikrohus m.m. og at man blir utfordret til å tenke litt annerledes.
Linda Aukan Glørstad (prosjektkoordinator i kampen om arbeidskrafta i Hitra Kommune) jobber spesifikt med å få kompetanse til Hitra Kommune. Hun har en koordinerende rolle som skal være tett på aktørene for å kontinuerlig ha oversikt over behov for arbeidskraft og kompetanse. Hun skal også være koblingspunkt mellom menneske og arbeidsgivere. Da må hun jobbe tett med voksenopplæring, Guri Kunna videregående skole, NAV og Dalpro om opplæring, kurs og utdanning. Linda har også konkrete oppgaver innenfor Fullføringsreformen, samt at hun skal stimulere til lærlingeplasser, praksisplasser, "fagbrev på jobb"-ordningen, praksiskandidater, trainee og samarbeide med eksisterende utdanningsinstutisjoner.
Tre næringsaktører var også invitert for å fortelle litt om utfordrningene de har i hverdagen samt hvilke tiltak de har gjort for å rekruttere ny arbeidskraft og beholde arbeidskraft. Lennart Bakeng fra Hitra Bygg- og snekkerservice forteller at de har gjort flere tiltak der de blant annet har ett samarbeid med Guri Kunna videregående skole og ungdomsskolen der målet har vært å få ungdom interresert i faget. Han fortalte videre at de er avhengig av lærlinger for å sikre fremtidig arbeidskraft. De ønsker også ett tettere samarbeid med andre bedrifter for å beholde den arbeidskrafta de allerede har i Hitra. Lennart poengterte at det er viktig at man benytter lokale aktører når det gjelder anskaffelser av varer og tjenester i Hitra. Dette for å bygge videre på levende samfunn samt beholde/opprettholde det tilbudet man allerede har.
Roar Størseth fra MOWI fortalte at de startet opp produksjonen på Jøsnøya 8.januar i år, og at de nå begynner å nærme seg full produksjon. Han understreker at det er viktig at ansatte har det bra for da er det større sjanse for at de blir værende. Da er det viktig at boliger er på plass da ansatte ofte har med seg familiene sine og trenger nærhet til barnehage, skole og butikk.
Stian Horten er fabrikksjef på Måsøval sitt nye slakteri på Ulvan. Han informerer at det har vært utfordrende å få tak i arbeidskraft. Han understreker at gode verdier der man inkluderer, lager godt arbeidsmiljø og gode team er noe Måsøval er opptatt av. Men for å være attraktiv arbeidsgiver må boliger på plass. Han oppfordrer at man må handle lokalt for å opprettholde levende samfunn.
Etter en kort pause med mingling og kaffepåfyll ble det gjennomført Workshop der spørsmålet var "Hva kan vi få til i fellesskap som vi ikke får til alene?". Gruppene kom med mange gode tilbakemeldinger som kommunen samlet inn i etterkant av samspillsmøtet.
Kommunen ønsker utvikling, og for å få dette til er det viktig med god dialog. En klar oppfordring fra kommunedirektør Ingjerd Astad er at de ønsker tilbakemeldinger fra næringslivet, så ikke nøl med å ta kontakt om du brenner inne med noe.