Folkemøte i Hitrahallen
Nyheter

Mening, mat og mot!

16. januar | Tekst : Hege Anita Scheie

MENING, MAT OG MOT er en folkebevegelse som løfter betydningen av matsikkerhet, beredskap, forbrukermakt og levende lokalsamfunn!
Det er tufta på folkeopplysning, kunnskapsbygging og bevisstgjøring! Og det å løfte i lag!
 

Piloten gikk av stabelen med fullsatt kulturhus i Grong i Namdalen onsdag 29.november 2023!
400 lydhøre og engasjerte namdalinger og tilreisende fylte huset med energi og engasjement!
Mening, Mat og Mot har blitt arrangert i Ringsaker, Gausdal, Gjøvik, Oppdal, Bærum,Førde, under Arendalsuka 2024, i Snåsa, Tydal, Eidsvoll og Hønefoss og på Credo i Oslo. Overalt har det vært stinne kulturhus med 300 - 700 publikummere! Lokale lag, organisasjoner og kulturliv har sørget for en flott ramme rundt temaet og gjør kveldene helt unike! Det er så mye trøkk i å løfte mot felles mål! Og det blir sparket i gang massevis av mot og engasjement og mye har allerede materialisert seg i ny giv og handlekraft fra lokalsamfunnene og helt inn til Stortinget.  Moss, Voss, Vinje, Kongsberg, Hitra, Ålesund, Oslo, Nærøysund, Bryne og Drammen og flere er planlagt arrangert på nyåret.

     🌿 💚🌿

Det er på tide å bruke utestemmen! Og å løfte i lag mot en uvettig, usolidarisk og farlig mat- og beredskapspolitikk. Styrtrike, lille og velorganiserte Norge er av de dårligste i verden på egen matberedskap! Norge, som har de aller beste forutsetningene for å være langt mer sjølforsynt - og det med den reneste maten i verden! Og den kan bli enda bedre hvis vi vil og ikke kludder det til med uvettig politikk under påskudd av kortsiktig økonomisk vinning!

Distriktene er storsamfunnets amme. Byene og tettstedene er helt avhengige av – og fullstendig prisgitt- et oppegående og robust jordbruk i distriktene med attraktive, vitale og levende lokalsamfunn. Nå er det ikke lengre levende gårdsbruk vi ser mest av rundt om i landet. Derfor er din og min stemme så viktig. Ingen er for liten. Vi er alle store nok. Vi er alle veivisere og vi trengs alle som en.
 

Håpet er å:
🌿 sette mot i de som allerede er matprodusenter - for vi har ikke råd til å miste en eneste en til!
🌿 inspirere noen nye til å ønske å bli matprodusent - for vi trenger mange nye, unge og kloke hender og huer inn i matproduksjonen fremover!
🌿 få resten av oss til å forstå at vi alle har en stemme vi kan, bør og må bruke nå!

🌿 Virkemidlet er å pepre by og bygd over det ganske land med helkvelder som appellerer til intellektet, ganen, lattermusklene og samholdet.

🌿 Målet er å få bygd opp en solid allmenn kunnskapssåle om temaet for å etablere et kraftig nok trykk fra grasrota for å få på plass langsiktige og konkrete Stortingsvedtak som gir fremtidstro og verdighet for matprodusenter, gjør yrket attraktivt for nye slik at rekrutteringen blir ivaretatt og som gir trygghet for ungene våre.  

                                                          💚🌿💚

Mening, Mat og Mot jobber også strategisk inn mot Regjerning, Storting og Embetsverk: Vi legger bredsiden til for å skape endring fortere. Vi jobber frem mot Stortingsvalget 2025.

Mening, Mat og Mot et bredt spekter av sterke meningsbærere med på laget:  Forbrukernes vaktbikkje og dagligvarebastionenes store skrekk, siviløkonom og mat- og landbruksblogger Anders Nordstad. Ernæringsbiolog og næringsmiddelindustriens uredde motstemme Marit Kolby. Mesterkokk, kompromissløs på råvarenes kvalitet og Credo-eier Heidi Bjerkan. Tidligere oberst i Forsvaret og generalsekretær for Røde Kors, Robert Mood, som ofte sier at beredskapen starter i åkeren. Bastionen på Stortinget og distriktenes talsperson Per Olaf Lundteigen. Regenerativ bonde på dyrenes og naturens premisser Petter Simonsen. Kalkunbonde og lokalmatutsalgseier Hanne Guåker. Forsyningsansvarlig Pål Talmo på Ørland Flystasjon som nå satser på lokale råvarer til sine ansatte på kampflybasen. Regissør, skuespiller og kåsør Sigmund Kveli med egne erfaringer og tanker rundt viktigheten av kortreist mat. Skuespiller og regissør for feelgoodfilmen SAU Rebekka Nystadbakk. Forfatter og regissør av «Bondetinget» Torkil Sansund. Regenerativ øko-inspirasjonbonde og holistisk medisiner Kjersti Rinde Omsted på Opaker Gård. Ernæringsekpert og blogger Gry Hammer, influenser og hagedyrker Dennis Andersen fra Spiselig Hage, TAKK for maten podden ved Kristoffer Thorheim, de driftige folka på Delaas Gård.  Initiativtaker og grunnlegger av folkebevegelsen Mening, Mat og Mot og fagperson i internasjonal matsikkerhet Edel Urstad  og mange flere.

På finansieringssiden står et bredt kobbel av lokale og regionale banker, næringsliv, lag og organisasjoner. Prioritert samarbeidspartner på nasjonalt nivå er Reime & Co AS og Underhaug AS. Landbrukets Økoløft er også en solid samarbeidspartner på nasjonalt nivå. I tillegg kommer alle de flotte folka som løfter i lag på ren dugnadsånd, engasjement og handlekraft.

Når vi snakker om betydningen av levende lokalsamfunn er det helt essensielt at organisasjons- og kulturlivet – selve limet i et lokalsamfunn - er sterkt delaktig og tilstede. En veldig viktig del av Mening, Mat og Mot er at vi ønsker å bidra til å skape blest og interesse og enda mer engasjement i lokalsamfunna rundt om. Økt aktivitet og deltakelse i organisasjons – og kulturliv bygger bolyst, tilhørighet og mer levende og robuste lokalsamfunn!

Attraktive og levende lokalsamfunn bidrar til at folk vil produsere mat der det går an til resten av storsamfunnet. Totalberedskapen vår står og faller på hvor god mat- og vannberedskapen vår er. Derfor bidrar levende lokalsamfunn direkte til økt beredskap! Og i den tida vi lever i nå er det grunnleggende viktig å styrke totalberedskapen vår.

💚🌿💚

Det er mange som løfter i lag i Mening, Mat og Mot! Bli med dere også!

💚🌿💚

Beste hilsen fra Edel Urstad              
Epost: edelur71@gmail.com       
Telefon: 91545 843
 

Dette er ikke tida for å sitte avventende på gjerdet. Dette er tida for å gi jernet og bidra!               💚🌿💚


Iniativtaker Hitra/ Frøya - Synnøve Aukan, 
Epost: epost@synnoveaukan.no -
Telefon: 916 71 811