
Hitra kommune inviterte næringsaktørene til dialogmøte om Hitra vindpark
Kommunedirektør Ingjerd Astad ønsket velkommen til dialogmøte, før kommuneplanlegger Marit Aune informerte om bærekraftige energiløsninger og prosessen ved nye Hitra 1. Hitra og Frøya ligger som nr 2 med prosentvis vekst i antall arbeidsplasser i næringslivet og bostedsattraktivitet. Øyregionen har opplevd en formidabel vekst i både innbyggere og antall arbeidsplasser. Tilgangen til kraft er avgjørende for aktivitet og (nærings-)utvikling i Hitra. Målet om å ta vare på ligger sterkt til stede, og man ser at energi er viktig for kommuneplanens samferdsels del (2014-2026) der Eldsfjellet er satt av til vindmølle park. Marit informerte at utviklingen på Jøsnøya er på grunn av at vi har hatt tilgang på energikraft.
I Midt-Norge er det et energiunderskudd, det brukes mer energi enn det som produseres. Sammen med industrikommunene Levanger, Orkdal og Heim, er Trondheim, Steinkjer og Stjørdal de største forbrukerne av elektrisitet i Trøndelag. Statsnetts nett i NO3 er fullt. Det er kø i transmisjonsnettet da det er stor forbruksvekst og lite ny produksjon. Fiskehalser i Statsnett sitt overføringsnett mellom landsdeler gir begrensninger for nye store laster. Per i dag må alle forespørsler over 5 MW eller 20 GWh søkes om og godkjennes hos Statsnett. Disse forespørslene havner i kapasitetskø. Vanlig forbruk under 5 MW er ikke berørt. Pr oktober 2024 står 49 modne industriprosjekter i kapasitetskø. Det vil si at bedre utnyttelse av eksisterende infrastruktur og ressurser er absolutt nødvendig fremover.
Statkraft orienterte om framtidsplaner for den eldste delen av vindparken ved Eldsfjellet – Hitra 1. Her er det 24 vindturbiner som ble satt i drift høsten 2004. Forventet levetid på turbinene er 25-30 år. Statkraft ønsker å fase ut og erstatte dagens turbiner med nye moderne turbiner. Den samlede effekten av Hitra 1 er i dag 55 MW. Fornying av turbinene vil gi økt produksjon av fornybar energi uten vesentlige nye naturinngrep. Statkraft informerte at vindkraftproduksjon på Hitra har vært en suksess, både når det gjelder produksjon og lite konflikter med fugler som går i vindturbinen. Støy kan oppleves på enkeltplasser, og de nye turbinene støyer mindre enn de gamle.Man viderefører videre bruk av regulert område med gode vindforhold. Statkraft ønsker å utnytte allerede etablert infrastruktur og dermed vil begrense nye naturinngrep, samt sikre kontinuitet i lokal næring og verdiskaping. Ved fornyelse av Hitra 1 sikrer man gjenbruk av et område som er godt egnet for vindkraft og minimerer nye inngrep. Det er første gang de planlegger å avvikle og installere ny vindmøllepark samtidig. Det blir gjenbruk av dagens høyspentlinje og transformatorstasjon, i eksisterende stasjon skal det bygges en ny transformator. Adkomstvei, internveier og kranoppstillingsplasser vil gjenbrukes, med noe behov for utbedringer.
Flere av næringsaktørene stillte spørsmål om Hitra får fortrinn på energi i og med at man er vertskommune for vindmølleparken. Statkraft informerer om at det ligger ingen konsensjon for salg av vindkraft på samme måte som ved vannkraft.
Avvikling av eksisterende Hitra vindkraftverk
Som nevnt, har vindmøller en levetid på 25-30 år og man ser at de eldste vindmøllene har begrenset produksjon, og trenger mye vedlikehold. Ved avvikling av Hitra 1 blir det demontering av vindturbiner, transport til godkjent og miljøvennlig avfallshåndtering/resirkulering. Deponering av turbinblader skal unngås. Man må også fjerne og erstatte gamle jordkabler da de som ligger der nå ikke vil være store nok for nye vindmøller. Man skal restaurere og tilbakeføre til naturen infrastruktur i terrenget som ikke brukes videre. Statkraft ser for seg at riving av gammelt og bygging av nytt kan foregå parallellt, noe som aldri er gjennomført tidligere. Hvordan avviklingen vil gjennomføres vil beskrives i detaljplan som skal godkjennes av NVE før anleggsarbeidet starter.
Nøkkeltall nye Hitra 1:
Estimert | |
Installert effekt samlet | 85 MW |
Installert effekt per turbin | 4-8 MW |
Antall turbiner | 12-20 |
Total høyde på turbiner | inntill 220 meter |
Produksjon | 2230-290 GWh |
Størrelse på planområdet | 7871,4 dekar |
Arealbruk av direkte inngrep | ca 70 dekar |
Kostnadsestimert | 1-1,2 mrd NOK |
En utbygging kan bidra til betydelig verdiskapning lokalt på Hitra
Direkte inntekter til kommune gjennom produksjonsavgift (5.5-7 mill pr år) og eiendomsskatt (7-9 mill pr år) samt sysselsetting og kjøp av lokale tjenester i utbygging og drift.
Nå ønsker Statkraft innspill til utredningsprogrammet
Det forventes at synligheten fra nye Hitra 1 vil sammenfalle med områder hvor vindparken i dag er synlig. Synligheten vil evalueres gjennom visualiseringer. I utredningsprogrammet er det foreslått 16 fotostandpunkter, med utgangspunkt i visualiseringer av Hitra 1 & 2. For å ivareta flysikkerhet stilles det krav til merking av luftfartshindre. For turbiner over en viss størrelse innebærer dette at man har høyintensitetslys. Mulige avbøtende tiltak for dette kan være behovsstyrt hinderlysmerking. Statkraft vil utforske muligheten for å ta i bruk dette på Hitra.
Støy og skyggekast vil være viktige tema for utredning. Det er for tidlig å si akkurat hvordan disse forholdene vil bli for det nye vindkraftverket. Støyutredning vil hjelpe med å finne de beste turbinplasseringene med tanke på støy. en tredjepart vil gjøre støyberegninger. Statkraft vil følge anbefalte grenseverdier for støy (454 dB) og minsteavstand mellom turbiner og bebyggelse. Statkraft vil også vurdere eventuelle avbøtende tiltak som lydisolerende tiltak og begrensning av driften (curtailment).
Veien videre
Statkraft ønsker å fortsette den gode dialogen med lokalsamfunnet for å sikre at lokale innspill blir tatt med videre. Det vil bli arrangert flere folkemøter og åpne dager for å gi informasjon og visuell presentasjon av prosjektet. Det vil også bli etablert en samrådsgruppe der lokale interesser er representert.