Miljøfyrtårn
Arrangementer
Frokostmøte var ett samarbeid mellom Hitra Næringsforening og Frøya Næringsforum på Dolmsundet Hotell Hitra

Frokostmøte Miljøfyrtårnsertifisering- er det så viktig da?

01. april | Tekst : Hege Anita Scheie
Tirsdag morgen, på selveste luredagen 1.april, samlet medlemsbedrifter fra Hitra Næringsforening og Frøya Næringsforum til frokostmøte ved Dolmsundet Hotell Hitra. Tema denne dagen var miljøfyrtårnsertifisering- er det så viktig da?

Miljøfyrtårn er det mest brukte sertifikatet i Norge for bedrifter som vil vise samfunnsansvar og dokumentere sin miljøinnsats. Den nasjonale miljøsertifiseringsordningen blir driftet av Stiftelsen Miljøfyrtårn, og er godkjent av EU. Miljøfyrtårn passer for alle virksomheter – fra små og mellomstore familiebedrifter til store konsern og offentlige kommuner. 

Miljøfyrtårn startet i 1996 i Kristiansand. Der kommunen og Statens forurensningstilsyn (SFT), gikk sammen om prosjektet Bærekraftige lokalsamfunn, og startet opp tiltak i samarbeid med private bedrifter i kommunen. Miljøfyrtårn ble en felles satsning fra lokalt næringsliv og miljøvernsbransjen, og kommunen dro nytte av kompetanse innen begge fagområder fra sine egne kontorer. Det slo an, og i 2003 ble den landsdekkende stiftelsen dannet. Stiftelsen ble opprettet av sentrale organisasjoner i næringsliv og offentlig forvaltning, blant annet NHO, Virke, LO, og flere fylkeskommuner og kommuner fra overalt i landet. Siden da har ordningen blitt støttet gjennom statsbudsjettet. 

I juni 2024 innlemmet Stortinget direktiv om bærekraftsrapportering i norsk lov. Fra og med 2025 må de største selskapene blant annet rapportere hvilke bærekraftsområder som er vesentlige for bedriften, og mål og tiltak for forbedring innenfor disse områdene.   
Nå legger EU de samme prinsippene for miljø- og bærekraftsstyring til grunn for tidenes største omstilling av europeisk næringsliv. Rapportering om bærekraftsstyring har også en sentral plass i EUs forslag til frivillig standard for bærekraftsrapportering for SMB`er som ikke er direkte underlagt regelverket.   
Forskning viser at metodikken virker. Bedrifter som miljøsertifiseres melder om at de får blant annet billigere forsikringer da de har mindre arbeidsrelaterte uhell, lavere sykefravær og styrket arbeidsmiljø.

Sparebank 1 SMN har innført støtteordning for miljøsertifisering av små og mellomstore bedrifter fordi de ser at det øker lokalt næringslivs konkurransekraft. Banksjef Marita Wingan og Tora Berget vet at spesielt små- og mellomstore bedrifter strever med omstillinger. Dette vil få konsekvenser for bunnlinja, om ikke i dag så i nær fremtid. Derfor ønsker Sparebank 1 SMN å bidra til å gjøre bærekraftsarbeid enklere for lokale bedrifter, og har derfor lansert støtteordningen hvor SMB`er kan få støtte til å bli miljøfyrtårnsertifisert gjennom Stiftelsen Miljøfyrtårn. Støtteordningen er åpen for små og mellomstore bedrifter i Midt-Norge, og hittill har 8 bedrifter på Hitra og Frøya fått innvilget inntil 30.000 kroner i støtte til å bli miljøfyrtårnsertifisert gjennom Stiftelsen Miljøfyrtårn. Støtten kan dekke oppstartskostnader, bruk av konsulent og sertifisør. Man står fritt til å velge egen konsulent, men det er en forutsetning for å motta støtte at man støtter lokalt næringsliv og velger en lokal konsulent. Støtten blir utbetalt etter at man har blitt sertifisert av Stiftelsen Miljøfyrtårn og sender dokumentasjon på dette, sammen med kopi av utlegg/fakturaer. Les her for mer informasjon: Miljøfyrtårnsertifisering | SpareBank 1 SMN

Fra Blått kompetansesenter stilte Vibeke Knutshaug og Sølvi Nordin som er sertifiserte miljøfyrtårnkonsulenter og jobber for tiden med flere målbedrifter i Hitra og Frøya. Hva er miljøledelse innleder de med? Det er systematisk og kontinuerlig arbeid med å redusere negative effekter på klima, miljø og arbeidsmiljø og forbedre de positive effektene. De poengterer at bedriften må gjøre en god vesentlighetsanalyse først, så jobbe med det som monner. For å bli sertifisert som en Miljøfyrtårnvirksomhet, må man drive systematisk arbeid med miljøtiltak i hverdagen:
Miljøfyrtårn
Konsulentene informerer at prosessen gjennomføres i samme portal med en innlogging. Der finner man sertifiseringsverktøy og bærekraftverktøy for miljøledelse. De pressiserer at de leder prosessen, men bedriftene må gjøre jobben selv. For kontakt: Om oss - Blått Kompetansesenter

Ida Aamold Nesset, rådgiver plan, landbruk og miljø i Hitra Kommuna informerte om sertifiseringens betydning i offentlig forvaltning. Hun forteller at 12 bedrifter i Hitra, og 13 bedrifter på Frøya er miljøsertifiserte. Hitra kommune er også i prosess med å sertifisere seg da de ser viktigheten med å gå frem som god rollemodell til næringslivet. Hitra kommune sin forståelse av bærekraft:

"Den lokale kraften som ligger i mennesker, miljø og økonomi, og som gir oss mulighet til å vokse i balanse med natur- og ressursgrunnlag"

Hitra kommune er samfunnsbygger, tjenesteleverandør, myndighetsutøver og arbeidsgiver. Hovedoppgavene i samfunnsoppdraget er å bidra til og påvirke samfunnsutviklingen, levere velferdstjenester til innbyggerne og legge til rette for lokaldemokratiet.
Klimastrategi